12 november 2016

ja päev võis alata...

Kuni kõikide rühmade saabumiseni pakkusime kohalejõudnunutele hilist hommikukohvi ja väikest ampsu. Seejärel kogunesime saali ning tervituseks võtsid sõna Käru vallavanem Elari Hiis ja päeva esimese treeningu läbiviija Ilma Adamson
Tänukiri ja väike meene toetuse eest Käru Vallavalitsusele. 
Tervitussõnad Ilma Adamsonilt. 

Ootusärevalt esimese trenni eel.  
Koolituste osa avas rahvatantsukorüfee Ilma Adamson, kes keskendus eesti rahvatantsu põhisammudele. Algas aga kõik soojendusharjutustega, mille üheks osaks ka koordinatsiooniharjutused. Kahes ringis kõnniti ja joosti (käärjooks, sääreheitejooks), galopeeriti koos käte koordinatsiooniga, mis tuletas meelde kunagisi koolipäevi. Vahepeal tehti paus ja kuulati täpsustusi ja parandusi aga ka juttu eesti rahvatantsu minevikust ja olevikust. Seejärel asuti polkade kallale. Kolme sammu polka päkkadel ja ilma hüpakuta, oluline oli oma lagade kontrollimine, et see va polgseis ikka olemas oleks. Järgnes hüpakpolka - hüpak takti viimasel osal. Ja siis juba hüplevpolka, põlvetõstepolka ja sääreheitepolka, millest kahte viimast meie Naksakad küll varem teinud pole, ent hüpleva polka eest saadi koguni pisut kiitagi. Seejärel õpiti nende polkadega ka pööreldes liikuma ja taas olid Naksakad tublid, pidid lausa teistelegi ette näitama. Viimaste sammudega võeti läbi voorsamm ja sealt edasi juba mustjala madal ja mustjala kõrge, millest esimene labajalasamm, kus takti viimasel osal toimub tõus päkale ja teine voorsamm, kus takti viimasel osal toimub tugev laskumine täistallale. Ehkki suurt tempot koolitusel peal polnud, said tantsijad koormatud nii oma pea kui jalad ja loodetavasti oli treeningust kõigile kasu.
Tekst Eva
Tähelepanelikult Ilma õpetussõnu kuulamas...

...ja samme järgi proovimas. 

Tantsutunni klaverisaatja Sandra Vaagen.
Peale väikest hingetõmbepausi jätkasid juhendajad juba pritsimajas, kus räägiti Ilma Adamsoniga eesti rahvatantsu hetkeseisust lähemalt. Vaagiti murekohti ja kõneldi tantsukirjeldustest. Õpiti ära ka mitme põhisammu sihtharjutused, mis aitavad tantsijatel saavutada puhas ja korrektne põhisamm.
Samal ajal tegi tantsijatele mõnusa võimlemistreeningu Jaana, kes venitas, sirutas ja hingas pinged kehast välja.
Tekst Eva 
Riietusega sobiv joogamatt on loomulikult "hädavajalik". 

Jaana juhendatav treening täies hoos.
Treeningud tehtud, ootas ees lõunapaus ning pärast seda pisike tähelepanuhetk. Tänasime rühmi, kel oli kiire lahkumisega ning treeningute läbiviijaid.
Suured tänud õpetajatele meeledejääva päeva eest!
Seejärel suunasime kohale jäänud tantsurühmad välitegevuseks õue, kus neid ootas ees mõnus talveilm paari miinuskraadiga, koheva lume ja täiesti tuulevaikse ilmaga tutvumaks Käru alevikuga. Kuid ega me ei lasknud rühmadel niisama jalutada, vaid andsime kätte kaheksa pilti aleviku eri kohtadest, mis tuli üles otsida ning vastavateemaline foto enda grupiga lavastada. Kätte antud fotod olid küll tehtud kaunil sügispäeval, aga see ei seganud fotodel näidatud kohti ära tundmast.
Eelnevalt olime iga pildi juurde märkinud ka teema, millest rühmad peavad lähtuma pildi tegemisel. Loomulikult olid need seotud rahvatantsuga ning teemadeks olid nii tuntud kui ka vähem tuntud rahvatantsud. Näiteks simmaniplatsist tehtud fotol oli ülesandeks Simmanipolka tantsust inspiratsiooni saada ning seeläbi üks võte jäädvustada, Käru tamme juures aga hoopis tantsust Toa teeks ma endale tamme alla jne. Loodame, et tänu sellele saite toredaid ühispilte enda rühmadest meenutamaks 9. žanripäeva. 
Tekst Janelle 
Rühmad fotosid jahtimas.

Stiilinäide "Naksakate" poolt - simmaniplatsil Simmanipolka. 
Fotod Janelle


Õhtune kohvi- ja näksilaud valmis kiirelt naksakate nobedate näppude all. Soojad ampsud kadusid loetud minutitega, sest liikumine värskes õhus ning loovtegevus kohalike kultuuriobjektide juures võtsid omajagu energiat. Sellal kui fotojahti kaadrid esitluseks kokku seati, viisime läbi vastusevariantidega välkviktoriini. 
  • Tähelepanu keskmes oli lähenev rahvakalendritähtpäev – kadripäev ja jõuluaeg.
  • Küsimused ja mõistatused olid keelatud ja soositud tööde-tegemiste kohta. 
  • Kas tegu hallivatimehe või külmataadiga kui mõistatus kõlab - "tuli töllardi, viis villardi". 
  • Ära tuli arvata sabakirjelduste põhjal, kas tegu lammmaste või tihastega. 
  • Millal peeti mokalaata või millega kaubeldi poti laadal? 
  • Kas kõrtest laekaunistust nimetati krõlliks või krässiks. 
  • Valikvastustest tuli leida õigeid variante nii rahvalike mõistatuste kui vanasõnade kohta. 
  • Lisaks küsimusi kaera-jaani, jenka, polka, tuntud laulude ja eriliste etenduste kohta. 
Enamus küsimused said vastuse kiiresti ning vaevata. Vastamisõiguse said tantsurümad järgemööda ning iga õige vastuse eest laekus kompvek. 

Eva lausub tänusõnu nii korraldavale tiimile kui osalejatele. Pidulikult antakse üle rändvöö ja korraldamise järjekord Kehtna omadele. Viimaks on käes tordiaeg ning samal ajal astuvad üles tantsunumbriga üllatusesinejad kohalikust "hooldekodust". 

  
    
  
 
  


Fotod ja tekst Ilme
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar